Stekhäll Ø 600 mm

Stekhäll i varmvalsat kolstål.

Stekhällen kan med fördel användas när man lagar mat över öppen eld eller glöd. Tack vare dess skålformation så skapas en jämn värmespridning över hela ytan.

Ø 600 mm

Innan användning

Innan användning ska man rengöra hällen med hett vatten och en diskborste. Stekhällen behöver inga kemiska produkter såsom diskmedel eller liknande vid rengöringen. Hetta därefter upp stekhällen tills att den är helt torr (Inte för mycket värme utan låt den torka lagom fort). När stekhällen är torr och har svalnat så applicera en vegetabilisk olja eller isterfett och torka av så att det finns ett jämnt lager fett. Om man har tillgång till fettet från en fläsksvål så är fettet väldigt bra. Värm upp stekhällen och bränn in fettet i hällen. Torka bort överflödigt fett. Man kan om man vill fetta in stekhällen flera gånger för att få hällen att mörkna. Detta behövs dock inte utan med tiden så kommer hällen att få en mörk fin patina.

Nu är stekhällen klar att användas.

Rengöring

Använda aldrig diskmedel vid rengöring. Diskmedel löser upp allt fett som skyddar stålet och då måste börja om från början med att bränna in stekhällen med fett igen. Koka upp vatten i stekhällen och ta bort smuts om det har bränt fast mat. Torka därefter av hällen med papper och se till att den är helt torr för att undvika rost. Smörj in hällen med lite olja efter användning. Skötsel på stekhällen är i princip den samma som för gjutjärns produkter då båda är av ett naturmaterial.

Tips: Även koksalt går att använda vid rengöring om man vill få bort en speciell smak som inte ska finnas kvar på hällen. Om maten fastnar i hällen är detta ett knep som matlagningsproffsen använder sig av.

Om rost skulle uppstå

Eventuella rostfläckar tas bort med stålull (om svårt angripen med stålborste). Utför därefter samma åtgärd som innan användning.

Förvaring

Innan förvaring så hetta upp stekhällen för att få bort all fukt och genomför en infettning. Stekhällen förvaras fördelaktigt i en torr miljö efter rengöring.

SKU: ELD30016

Buy this
  • 699,00 kr
  • 0Kvar